HN: Avast Software loni zvýšil zisk před zdaněním na 1,3 mld. Kč

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Tuzemský dodavatel antivirových programů Avast Software loni zvýšil zisk před zdaněním zhruba o 200 milionů na 1,3 miliardy korun. Tržby společnosti vzrostly o 450 milionů na dvě miliardy korun. Informují o tom Hospodářské noviny (HN). Výsledky řadí Avast mezi největší tuzemské firmy v oboru informačních technologií, například Seznam.cz měl provozní zisk zhruba o 350 milionů korun nižší.

Tržby plynou Avastu hlavně ze zahraničí, zejména z USA, Francie, Brazílie nebo Ruska. Pětinu příjmů tvoří podíl z reklamy ve spolupráci s Googlem. Většina zákazníků jsou domácnosti, kterým firma nabízí základní verzi softwaru zdarma, vyšší verze jsou pak zpoplatněné. Spoléhá především na klasické počítače.

"Stále máme dost místa pro růst, protože i když trh stagnuje, životnost počítačů se prodlužuje a PC, která jsou v provozu, a potřebují tedy ochranu, stále přibývá," řekl HN předseda představenstva a spolumajitel firmy Eduard Kučera. Pokles trhu s PC se podle něj Avastu dotkne za dva nebo tři roky, do té doby si chce získat pozici na trhu chytrých mobilních telefonů a tabletů.

Bezpečnostní programy Avast Software chrání více než 180 milionů počítačů a mobilních zařízení po celém světě. Firma působí v oboru počítačové bezpečnosti více než 25 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK