Komerční bance v pololetí klesl zisk o 17 pct. na 6,3 mld. Kč

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Komerční bance v prvním pololetí klesl meziročně čistý zisk o 17 procent na 6,3 miliardy korun. Objem úvěrů poskytnutých klientům Skupiny KB vzrostl meziročně o 4,1 procenta na 475 miliard korun. Oznámila to dnes banka. Šéf banky Henri Bonnet, který dnes končí ve funkci, označil výsledky za solidní. Bonneta od pátku nahradí Albert Le Dirac'h.

Celkové provozní výnosy meziročně klesly o 8,3 procenta na 15,5 miliardy korun. Pokles byl ovlivněn několika jednorázovými položkami zaúčtovanými v loňském roce. Patřil mezi ně prodej podílu v Českomoravské záruční a rozvojové bance a výnosy z úpravy dluhopisového portfolia Penzijního fondu KB, která předcházela jeho transformaci.

Čisté úrokové výnosy klesly meziročně o 4,2 procenta na 10,6 miliardy Kč. Rostoucí objemy úvěrů a vkladů podle banky nevynahradily pokles výnosů kvůli velmi nízkým tržním úrokovým sazbám. Úrokové výnosy byly také ovlivněny prodejem rizikovějších aktiv - státních dluhopisů zemí jižní Evropy v letech 2012 a 2013.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK