Sony je zpět v zisku, ve čtvrtletí pomohl slabší kurz jenu

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 1. srpna (ČTK) - Japonský výrobce elektroniky Sony se ve svém prvním fiskálním čtvrtletí vrátil k zisku. Ten v období od dubna do června v čistém vyjádření dosáhl 3,5 miliardy jenů (694 milionů Kč), zatímco ve stejném období před rokem firma hospodařila se ztrátou 24,6 miliardy jenů. K lepším výsledkům přispěl slabší kurz jenu.

Výrobce herních konzolí PlayStation a televizí Bravia zároveň prudce zvýšil provozní zisk. Ten v uplynulém kvartálu vystoupil na 36,4 miliardy jenů z předchozích 6,3 miliardy JPY před rokem. Předčil zároveň očekávání analytiků v průzkumu agentury Reuters.

Slabší kurz jenu zlevňuje zboží, které japonské firmy prodávají v zahraničí. Vedle tohoto faktoru ale firma těžila i z nárůstu prodeje ve své vlajkové divizi, což je výroba chytrých telefonů Xperia, na japonském trhu.

Tržby ve čtvrtletí vzrostly o 13 procent na 1,71 bilionu jenů (asi 339,3 miliardy Kč). Bez příznivých kurzových výkyvů by ale byly tržby meziročně o tři procenta nižší.

Vyšší ziskovost však podle Reuters nemusí stačit na to, aby firma udělala radost svému významnému akcionáři Danielu Loebovi, jehož fond Third Point navrhuje prodat pětinu zábavní divize skupiny. Představenstvo Sony o návrhu podle dnešního sdělení společnosti stále jedná.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK