Podmínky v průmyslu se v červenci nadále zlepšovaly

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Podmínky ve zpracovatelském sektoru v Česku se v červenci nadále zlepšovaly. Index nákupních manažerů (PMI) stoupl na 52 bodů z červnových 51 bodů. Index, který sleduje kromě výroby a nových objednávek zaměstnanost, termíny dodávek od dodavatelů a zásoby, tak vykázal druhý nejlepší výsledek od září 2011. Oznámila to dnes společnost Markit Economics.

Červencový výsledek zároveň podle firmy svědčí o nejlepším celkovém zlepšení provozních podmínek od března 2012, přestože index byl lehce pod dlouhodobým průměrem průzkumu ve výši 52,3 bodu. Hranice 50 bodů je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

K posílení indexu přispěly v červenci čtyři z jeho pěti složek. Nové zakázky, výroba, zaměstnanost a dodací lhůty dodavatelů rostly. Největším přínosem z uvedených složek byly nové zakázky, po nichž následovala výroba. Zásoby vstupů na skladě index nadále oslabovaly, ovšem nejméně od prosince 2011.

"Průzkum PMI potvrzuje naši předpověď, že se česká ekonomika vrátí v dalším čtvrtletí k růstu, když v prvním čtvrtletí roku 2013 poklesla oproti předchozím třem měsícům o výrazné 1,3 procenta," uvedla ekonomka pro střední a východní Evropu u HSBC Agata Urbanska.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK