Aktivita průmyslového sektoru eurozóny poprvé za dva roky stoupla

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. srpna (ČTK) - Průmyslové podniky v eurozóně si minulý měsíc vedly lépe než v předchozím období. Ukázal to průzkum u nákupních manažerů průmyslových firem, který dnes zveřejnila organizace Markit. Podle něj se aktivita v tamním zpracovatelském průmyslu poprvé za dva roky zvýšila. Výsledky podle agentury Reuters naznačují, že eurozóna by se mohla v tomto čtvrtletí dostat z recese.

Index nákupních manažerů (PMI) v červenci vystoupil na 50,3 bodu z červnových 48,8 bodu. Poprvé od července 2011 tak překročil klíčovou hranici 50 bodů, která odděluje pokles od růstu. K lepšímu výsledku pomohl růst výroby v průmyslových podnicích.

Index produkce klíčovou padesátibodovou hranici oproti červnu pohodlně překonal a stoupl na 52,3 bodu. K růstu se po červnovém poklesu vrátil i dílčí index nových vývozních zakázek.

"Zpracovatelská výroba v červenci opět rostla v Německu, Itálii, Nizozemsku a v Irsku, vítaný návrat k růstu byl ve Francii a v Rakousku," uvedl hlavní ekonom společnosti Markit Rob Dobson.

Objevily se také náznaky, že pokles aktivity se v eurozóně zmírňuje i v zemích jako je Řecko nebo Španělsko, které patří mezi nejvíce zasažené dluhovou krizí.

Index zaměstnanosti klíčových 50 bodů nepřekonal. Výrazně se však této hranici přiblížil, když stoupl ze 47,8 bodu na více než 49 bodů.

Eurozóna je již rok a půl v recesi. Podle posledního průzkumu mezi analytiky, který provedla agentura Reuters, by ale mohla vykázat v tomto čtvrtletí mírný růst, a to o 0,1 procenta. Pro druhý kvartál předpokládají analytici stagnaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK