Koruna před jednáním ČNB o sazbách stagnuje k euru

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Česká měna před dnešním jednáním České národní banky sazbách stagnovala k euru a vůči dolaru mírně oslabila. Kolem 10:45 koruna k euru proti středě zpevnila o haléř na 25,91 Kč/EUR. Vůči dolaru si o čtyři haléře pohoršila a klesla na 19,56 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka je dnešek z pohledu vývoje koruny k euru zajímavý. Popáté v roce zasedá bankovní rada ČNB a klíčovou otázkou je, zda se bankéři rozhodnou spustit intervence proti koruně. Novák se domnívá, že minimálně tři členové rady jsou pro okamžité zahájení intervencí. Potřebují tak sehnat čtvrtého.

Podle odhadů analytiků centrální banka úrokové sazby nezmění a ponechá je na rekordně nízké úrovni minimálně do konce příštího roku. Většina ekonomů se rovněž domnívá, že díky aktuálně slabší koruně nejsou na pořadu dne ani devizové intervence proti posílení koruny.

Na posledním měnovém zasedání 27. června bankovní rada ponechala úrokové sazby na rekordním minimu. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak zůstala na 0,05 procenta.

Zasedání bankovní rady ČNB bude podle Nováka o to zajímavější, že o 15 minut dříve vyřkne svůj verdikt ohledně úrokových sazeb Evropská centrální banka.

Dolar k euru kolem 10:45 proti středě oslabil na 1,3245 USD/EUR.

jap jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK