Zisk Shellu ve druhém čtvrtletí kvůli vyšším nákladům klesl

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. srpna (ČTK) - Čistý zisk největší evropské ropné společnosti Royal Dutch Shell se ve druhém čtvrtletí snížil o více něž polovinu na 1,74 miliardy dolarů (asi 34 miliardy Kč). Podle firmy za horšími výsledky stojí rostoucí náklady, nárůst krádeží ropy, výpadky v dodávkách zemního plynu v Nigérii a další faktory. Odcházející výkonný ředitel Peter Voser čísla za druhé čtvrtletí označil za neuspokojivá.

Shell uvedl, že jen problémy v Nigérii a daňové zatížení v souvislosti s oslabujícím australským dolarem firmu stálo 700 milionů dolarů. Firmě však uškodily i vyšší provozní náklady a odpisy.

Čistý zisk se snížil o 57 procent ze 4,08 miliardy dolarů před rokem. Tržby koncernu v letošním druhém čtvrtletí klesly zhruba o pět procent na 112,7 miliardy USD.

Zisk po zohlednění nákladů na těžbu, což je v této branži pozorně sledovaný ukazatel, klesl na 2,4 miliardy dolarů z loňských skoro šesti miliard dolarů. To je pokles o 60 procent.

Shell soupeří se společností Chevron o pozici světové dvojky mezi ropnými společnostmi, které se obchodují na veřejných trzích. První je v tomto žebříčku americký gigant Exxon Mobil, který své hospodářské výsledky zveřejní dnes odpoledne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK