Polské bance BRE klesl zisk o 15 procent, překonal ale odhady

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 1. srpna (ČTK) - Čistý zisk polského finanční ústavu BRE Bank se ve druhém čtvrtletí snížil o 15 procent na 272,5 milionů zlotých (více než 1,6 miliardy Kč). Banka uvedla, že jí uškodily rekordně nízké úrokové sazby, výsledky ale i tak překonaly odhady analytiků. BRE Bank je součástí německé Commerzbank a v České republice vlastní banku mBank.

Finanční ústav loni ve stejném čtvrtletí vydělal 320 milionů zlotých. Finanční trhy podle polské agentury PAP očekávaly, že ve čtvrtletí klesne bance čistý zisk na skoro 254 milionů zlotých.

Předpoklady analytiků překonaly také úrokové příjmy banky, které dosáhly 535,2 milionů zlotých. Vyšší než odhady byl také čistý příjem z poplatků, který činil 221,5 milionu PLN.

Tržby skupiny za celé první pololetí se ale ve srovnání se stejným obdobím loni snížily o 4,5 procenta a dosáhly 1,76 miliardy PLN.

Polské banky jako celek ve druhém čtvrtletí vykázaly růst čistého zisku o sedm procent. Analytici vzhledem ke zpomalující ekonomice a tlaku nízkých úrokových sazeb očekávali, že zisky klesnou.

Polská centrální banka od loňského listopadu nepřetržitě snižuje základní úrok, aby podpořila ekonomiku. Na začátku července tak učinila už podeváté. Základní úroková sazba se tak snížila na rekordní minimum 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK