Britská centrální banka ponechala měnovou politiku beze změny

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. srpna (ČTK) - Britská centrální banka na dnešním zasedání své rady ponechala měnovou politiku beze změny a podle očekávání nezměnila ani základní úrokovou sazbu. Ta zůstává na rekordním minimu 0,5 procenta. Banka rovněž sdělila, že do ekonomiky teď nehodlá pumpovat další peníze. Dnešní zasedání bylo už druhé, jemuž předsedal nový guvernér, Kanaďan Mark Carney.

Bank of England se podle agentury Reuters tentokrát nevyjádřila k tomu, jak dlouho má v úmyslu držet sazby na současném rekordním minimu. Po svém minulém zasedání varovala investory, aby nepočítali s brzkým zvýšením úrokových sazeb.

Centrální banka od roku 2009 napumpovala v rámci programu nákupu dluhopisů do ekonomiky 375 miliard liber (přes 11 bilionů Kč). Banka papíry nakupuje od finančních institucí z nově natištěných peněz v naději, že dodatečné peníze podpoří poskytování úvěrů, a pomohou tak ekonomice k růstu.

Britské hospodářství se v letošním prvním čtvrtletí vyhnulo návratu do recese. Hrubý domácí produkt se zvýšil o 0,3 procenta, zatímco v posledním čtvrtletí loňského roku stejným tempem klesl. V letošním druhém čtvrtletí se tempo růstu zdvojnásobilo na 0,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK