MMR se chce zaměřit na bydlení a nápravu povodňových škod

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Dokončit čerpání fondů EU, podporovat vznik sociálních bytů včetně těch pro seniory a zabezpečit obnovu území postiženého letošními povodněmi. To jsou priority ministerstva pro místní rozvoj (MMR), které chce prosadit do programového prohlášení vlády Jiřího Rusnoka. Návrh textu za MMR má ČTK k dispozici.

Za jednu z hlavním priorit ministerstvo stanovilo podporu bydlení. "V oblasti bydlení se vláda zaměří na podporu vzniku nájemních a sociálních bytů včetně bytů pro seniory. Vláda připraví prováděcí předpisy k novému Občanskému zákoníku, návrh na zkrácení vázací doby nájemních bytů vystavěných s podporou ministerstva pro místní rozvoj, přijme koncepci sociálního bydlení a posílí prostředky programu Panel," píše MMR v návrhu své části vládního programového prohlášení.

Aktuální priority resortu výrazně ovlivnily červnové povodně, které způsobily miliardové škody. Vláda by se proto ve svém programovém prohlášení měla podle návrhu MMR zavázat k vyčlenění potřebných peněz na opravy a rekonstrukce poškozeného majetku, pokud možno ještě letos.

Ministerský tým také stále vyjednává o způsobu čerpání dotací z evropských fondů v nastávajícím programovém období 2014 až 2020. Dokončení těchto jednání a podpis finální Dohody o partnerství označil při svém nástupu do čela ministerstva František Lukl za aktuální prioritu. Proto se toto téma objevuje i v návrhu pro vládní programové prohlášení.

Vláda by podle MMR měla připravit do konce letošního roku jednodušší a právně i administrativně kvalifikovanější pravidla pro využívání Evropských strukturálních a investičních fondů v příštích sedmi letech. "Vláda bude hájit zájmy České republiky identifikované v rozvojových strategických dokumentech a koncepcích zaměřených jak na konkurenceschopnost ČR, tak na sociální smír," píše se v návrhu dokumentu.

Kromě toho by vláda měla pravidelně monitorovat vývoj čerpání evropských dotací v současném končícím programovém období a snižovat rizika nevyčerpání přidělených peněz v jednotlivých operačních programech.

Do resortu MMR spadá také oblast cestovního ruchu. Proto do vládního programového prohlášení chce dostat závazek připravit návrh věcného záměru zákona o podpoře rozvoje cestovního ruchu.

Premiér Jiří Rusnok už dříve prohlásil, že programové prohlášení jeho vláda schválí v pátek dopoledne, poté ho chce oficiálně zveřejnit. Sněmovna bude o podpoře Rusnokovy vlády jednat 7. srpna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK