ERÚ příští rok sníží cenu za distribuci plynu o pět procent

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Energetický regulační úřad (ERÚ) sníží v příštím roce cenu za distribuci zemního plynu pro koncové zákazníky průměrně o pět procent. ČTK o tom dnes informoval mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Platba za distribuci je součástí regulované složky ceny plynu, o které rozhoduje ERÚ. Regulovaná část nicméně tvoří jen asi 20 procent celkové ceny, rozhodující vliv má cena komodity.

 

"Po několikaměsíčních nekompromisních, avšak profesionálních a transparentních jednáních se podařilo dosáhnout snížení ceny za distribuci zemního plynu pro koncové zákazníky v roce 2014 v průměru o pět procent," uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Ke snížení distribučních tarifů by podle úřadu mělo přispět omezení povolených výnosů distribučních společností.

ERÚ ve snaze o snížení distribučních tarifů v minulosti usiloval o zkrácení takzvaného třetího regulačního období, které stanovuje podmínky pro obchod s plynem až do konce příštího roku. Takové zkrácení by ERÚ umožnilo nastavit nové podmínky pro obchod a distribuci. Plynárenské společnosti ale takový krok odmítaly.

Chvojka dnes oznámil, že úpravy, podle kterých bude distribuční tarif v příštím roce snížen, podléhají pravidlům třetího regulačního období. Čtvrté období podle něj začne v plánovaný okamžik, tedy 1. ledna 2015.

Cenu plynu pro koncové zákazníky tvoří regulovaná složka, která obsahuje mimo jiné i poplatek za distribuci, a cena komodity. Zatímco o regulované složce rozhoduje ERÚ, zbývající část ceny tvoří jednotliví obchodníci s plynem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK