Zisk ropného kolosu Exxon Mobil klesl na méně než polovinu

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 1. srpna (ČTK) - Čtvrtletní zisk amerického těžebního kolosu Exxon Mobil se meziročně propadl o 57 procent na 6,9 miliardy dolarů (asi 135 miliard Kč). Hlavní příčinou byl pokles těžby a slabší výsledky v divizi zpracování ropy. Exxon Mobil je největším veřejně obchodovaným ropným koncernem na světě.

Společnost zaznamenala ve druhém čtvrtletí pokles produkce ropy a zemního plynu o téměř dvě procenta. Upozornila však, že pokračuje v investicích, aby uspokojila předpokládaný růst poptávky po ropě a plynu v příštích letech.

Tržby ve čtvrtletí klesly na 106,5 miliardy dolarů ze 127,4 miliardy USD před rokem. Hospodářský výsledek navíc v loňském druhém čtvrtletí podpořil příjem z prodeje japonské divize maziv. Bez jeho započtení by zisk vykázal pokles pouze o necelou pětinu, napsala agentura AP.

Výrazný pokles čtvrtletního zisku ohlásila i největší evropská ropná skupina Royal Dutch Shell. Té se zisk propadl také o více než polovinu na 1,7 miliardy USD. Shell soupeří s americkou společností Chevron o pozici světové dvojky mezi ropnými společnostmi, které se obchodují na veřejných trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK