ISM: Americký průmysl v červenci rostl nerychleji za dva roky

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 1. srpna (ČTK) - Zpracovatelský sektor Spojených států v červenci rostl nejrychlejším tempem za dva roky díky přílivu nových zakázek. Vyplývá to z dnešních údajů tamního Institutu nákupních manažerů (ISM). Údaje podporují názor analytiků, že americká ekonomika vstupuje do druhé poloviny roku na silnějších základech.

Index aktivity zpracovatelského sektoru stoupl na 55,4 bodu z červnových 50,9 bodu. Dostal se tak na nejvyšší úroveň od června 2011 a překonal očekávání analytiků. Pokud se index nachází nad padesátibodovou hranici, signalizuje růst aktivity, upozorňuje agentura Reuters. Nárůst zaznamenal rovněž dílčí index sledující zaměstnanost ve zpracovatelském sektoru.

Americké ministerstvo obchodu ve středu oznámila, že tempo růstu hrubého domácího produktu USA ve druhém čtvrtletí zrychlilo na 1,7 procenta z 1,1 procenta v předchozích třech měsících. Analytici podle agentury AP doufají, že ve druhé polovině roku tempo růstu dále zrychlí na zhruba 2,5 procenta.

Příznivé údaje dnes přišly rovněž z evropského průmyslu. Podle průzkumu organizace Markit mezi nákupním manažeři se aktivita evropského zpracovatelského sektoru v červenci poprvé za dva roky zvýšila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK