Americké automobilky v červenci zvýšily prodej na domácím trhu

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 1. srpna (ČTK) - Americké automobilky General Motors, Ford Motor a Chrysler Group v červenci meziročně zvýšily prodej na domácím trhu, tempo tohoto růstu však zaostalo za očekáváním analytiků. Německý rival Volkswagen zaznamenal ve Spojených státech mírný pokles prodeje.

Největší americká automobilka General Motors dnes oznámila, že její prodej v USA v červenci stoupl o 16 procent. Prodej konkurentů Ford a Chrysler se zvýšil shodně o zhruba 11 procent.

Největší evropská automobilka Volkswagen na americkém trhu vykázala pokles prodeje o více než tři procenta. Údaje o červencovém prodeji v USA postupně zveřejňují i další výrobci aut.

Analytici z vlivných výzkumných společností J.D. Power & Associates a LMC Automotive minulý měsíc zvýšili společný odhad letošního prodeje automobilů ve Spojených státech na 15,6 milionu vozů z dříve očekávaných 15,4 milionu.

Podle analytika LMC Jeffa Schustera navíc není vyloučeno, že se prodej vyšplhá až na 16 milionů vozů. To by představovalo nejvyšší úroveň od roku 2007. Loni se v USA prodalo asi 14,5 milionu aut.

V době nejhlubší recese v roce 2009 prodej automobilů v USA klesl na 10,4 milionu vozů. Naopak v době vrcholu konjunktury v roce 2005 se podle agentury Reuters prodalo kolem 17 milionů vozů.

Údaje o prodeji aut jsou indikátorem celkové spotřebitelské poptávky v USA. Spotřebitelské výdaje zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity Spojených států.

pmh hej

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK