Pražská burza následovala růst v Evropě, je nejvýš za měsíc a půl

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes následovala silný vzestup akcií v Evropě. Hlavní index PX vzrostl potřetí za sebou, přidal 1,74 procenta na 935,42 bodu. Dostal se tak na nejsilnější úroveň za víc než měsíc a půl. Růst táhly akcie bank. Vyplývá to z výsledků burzy.

Hlavní evropské akciové trhy dnes rostly o víc než procento. "V celém evropském regionu panoval po celý den pozitivní sentiment, plynoucí z posledních reportovaných dat, podpořený rétorikou šéfů centrálních bank," podotkl Josef Kohout z Patria Finance. "Kupující dominovali první srpnové seanci i na pražské burze," doplnil Miroslav Adamkovič z investičního bankovnictví Komerční banky.

Výrazně navzdory pololetnímu poklesu zisku rostla Komerční banka, její akcie dnes zajistily víc než polovinu všech obchodů. Posílily o 5,42 procenta na 4006 korun. Bance v prvním pololetí klesl meziročně čistý konsolidovaný zisk o 17 procent na 6,3 miliardy korun. Cenné papíry Erste Bank zpevnily o 3,14 procenta na 611,80 koruny.

Akcie těžební společnosti NWR přidaly téměř šest desetin procenta na 17,15 koruny. Reagovaly tak zřejmě na vyjádření ředitele polské těžařské společnosti Jastrzebska Spólka Weglowa (JSW), že firma nadále jedná o možném převzetí některých aktivit NWR.

Cenné papíry telekomunikační firmy Telefónica ztratily necelé půl procento na 290,50 koruny. Akcie energetické firmy ČEZ naopak přidaly 0,17 procenta na 464,80 koruny.

"Mezi menšími emisemi se dařilo zejména CME, naopak tři procenta odevzdaly akcie Tatry Mountain Resorts," uvedl Adamkovič. Akcie mediální firmy CME, která ve středu informovala o čtrnáctinásobném poklesu zisku po zdanění, dnes umazaly většinu své středeční více než dvouprocentní ztráty a polepšily si o 1,21 procenta na 66,80 koruny. Provozovatel horských středisek TMR naproti tomu odepsal 3,15 procenta na 1201 korun.

Objem obchodů byl dnes nadprůměrný, přesáhl 820 milionů korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK