Ceny ropy výrazně stouply díky příznivým údajům z USA

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. srpna (ČTK) - Cena americké lehké ropy WTI během dnešního obchodování stoupla o více než dvě procenta díky překvapivě příznivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. Ty jsou největší spotřebitelem ropy na světě.

Kolem 17:00 SELČ americká ropa zdražila o více než 2,5 dolaru na 107,60 dolaru za barel. Cena severomořské ropy Brent se zvýšila téměř o 1,5 dolaru na 109,16 dolaru, napsala agentura Reuters

Náladu na trhu podpořila rovněž americká centrální banka (Fed). Ta ve středu ponechala v platnosti opatření na podporu hospodářského růstu a naznačila, že nehodlá spěchat s plánovaným omezováním nákupů dluhopisů. K růstu poptávky po ropě přispěly také příznivé hospodářské údaje z Číny a Evropy.

Investory navíc znepokojují výpadky v dodávkách ropy z Libye, Iráku a Nigérie. Ty podle agentury Reuters přispěly k červencovém poklesu těžby v členských státech Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na čtyřměsíční minimum.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 109,16 107,70 New York - Nymex WTI září 107,60 105,03

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK