Euro kleslo vůči dolaru kvůli nízkým úrokům

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 1. srpna (ČTK) - Euro dnes oslabilo vůči americkému dolaru kvůli očekávání, že úrokové sazby v eurozóně zůstanou po delší dobu na nízké úrovni. Dolar naopak těžil z překvapivě příznivých údajů o ekonomice Spojených států.

Evropská centrální banka (ECB) dnes ponechala svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Její šéf Mario Draghi navíc potvrdil, že úroky na této úrovni zůstanou delší dobu, nebo dokonce ještě klesnou.

Jednotná evropská měna se po Draghiho výrocích propadla až na zhruba týdenní minimum 1,3196 USD. Později část ztrát smazala a prodávala se za 1,3234 USD. Oproti středečnímu závěru tak podle agentury Reuters vykazovala pokles o půl procenta.

Dolar podpořily příznivé zprávy o trhu práce a zpracovatelském sektoru USA. "Eurozóna je z hlediska hospodářského oživení několik let pozadu za Spojenými Státy," prohlásil analytik Andrew Wilkinson ze společnosti Miller Tabak & Co.

Investoři nyní čekají na páteční zprávu o červencovém vývoji nezaměstnanosti v USA. Analytici předpokládají, že americká ekonomika minulý měsíc vytvořila 185.000 nových pracovních míst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK