Tourre z Goldman Sachs se podle poroty dopustil v podvodu

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. srpna (ČTK) - Bývalý viceprezident firmy Goldman Sachs Group Inc. Fabrice Tourre se dopustil podvodu kvůli své úloze v obchodech s neúspěšnými hypotečními cennými papíry. Tyto obchody měly připravit investory až o jednu miliardu USD (19,7 miliardy Kč). Rozhodnutí poroty je velkým vítězstvím pro americkou Komisy pro cenné papíry a burzy (SEC), protože případ Tourreho patří k nejsledovanějším případům v rámci vyšetřování příčin finanční krize z roku 2008.

Tourre byl shledán odpovědným v šesti z celkem sedmi bodů obžaloby. Hrozí mu pokuta a zákaz činnosti ve finančním průmyslu. Přesný trest má být teprve určen.

Podle SEC měl Tourre klamat investory kvůli produktu zvanému Abacus 2007-AC1, protože zatajil, že tento produkt pomohl firmě Goldman Sachs sestavit manažer hedgeového fondu John Paulson, který měl v úmyslu vsadit si na jeho pokles. Paulson pak na spekulacích vydělal podle SEC asi jednu miliardu USD a Goldman Sachs získal na poplatcích miliony dolarů. Tourre pak díky tomu měl v roce 2007 získat odměnu 1,7 milionu USD.

Goldman Sachs se v roce 2010 dohodl se SEC na urovnání sporu kvůli produktu Abacus a zaplatil pokutu 550 milionů USD, aniž by přiznal nebo popřel chybu. Tourre je jediným obviněným v případě. Firmu Goldman Sachs opustil v roce 2012.

Civilní žaloba proti Tourremu je považována za jednu z nejvýznamnějších právních akcí v souvislosti s krizí a trhu hypotečních cenných papírů, která stáhla USA do recese, napsaly agentury AP a Reuters.

irl

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK