Zisk AIG vzrostl o 17 procent, poprvé od 2008 vyplatí dividendu

01.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. srpna (ČTK) - Americké pojišťovně American International Group (AIG) stoupl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 17 procent na 2,7 miliardy USD (53,1 miliardy Kč). Firmě pomohly vyšší příjmy z pojistného a z investic. AIG rovněž oznámila, že vyplatí dividendu, první od své záchrany v roce 2008.

Očištěný zisk na akcii činil 1,12 dolaru. Výrazně tak překonal odhady analytiků, kteří v anketě agentury Thomson Reuters čekali zisk jen 86 centů na akcii. Provozní zisk v divizi pojištění majetku stoupl na 1,09 miliardy USD z loňských 936 milionů USD a předepsané pojistné o 1,8 procenta.

AIG vyplatí za čtvrtletí dividendu deset centů na akcii. Rozhodla se rovněž koupit zpět vlastní akcie za celkem jednu miliardu USD, napsaly agentury AP a Reuters.

AIG se v roce 2008 dostala do existenčních potíží po pádu obří investiční banky Lehman Brothers. Vzhledem k provázanosti AIG s řadou dalších bank hrozil kolaps globální finanční architektury. Americká vláda tehdy rozhodla, že AIG je systémově důležitý finanční ústav, jehož kolaps nelze dopustit, a na její záchranu vydala asi 182 miliard dolarů výměnou za většinový podíl v podniku. Loni však vláda dokončila prodej svého podílu a nakonec získala o 22,7 miliardy dolarů více, než do AIG vložila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK