Provozní zisk německé Lufthansy překvapivě klesl

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 2. srpna (ČTK) - Provozní zisk největší německé letecké společnosti Lufthansa ve druhém čtvrtletí překvapivě klesl o 27 procent na 431 milionů eur (zhruba 11 miliard Kč). Firma dnes nicméně potvrdila, že počítá s nárůstem celoročního provozního zisku.

Analytici předpokládali, že čtvrtletní zisk mírně stoupne na 599 milionů eur z 594 milionů před rokem. V celém loňském roce společnost na provozní úrovni vydělala 524 milionů eur.

Tržby společnost zůstaly ve druhém čtvrtletí beze změny na 7,8 miliardy eur, ačkoli analytici počítali s jejich nárůstem na 8,1 miliardy. Firma nadále předpokládá, že v celém letošním roce se jí podaří tržby zvýšit, napsala agentura Reuters.

Lufthansa v rámci restrukturalizace propustila zhruba 3500 zaměstnanců, což odpovídá přibližně třem procentům její celkové pracovní síly. Předala rovněž provoz na vnitrostátních a krátkých linkách své nízkonákladové dceřiné společnosti Germanwings.

Lufthansa se od začátku roku potýkala s vlnou stávek vyvolaných zaměstnanci pozemního personálu, kvůli kterým musela zrušit tisíce letů včetně spojení do České republiky. Opakující se protesty personálu skončily teprve po smíru na začátku května, kdy se odbory s vedením dohodly na kompromisní podobě navýšení platů.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK