Britská banka RBS se vrátila k zisku, jmenovala nového šéfa

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 2. srpna (ČTK) - Zestátněná britská bankovní skupina Royal Bank of Scotland (RBS) hospodařila v letošním prvním pololetí s hrubým ziskem 1,4 miliardy liber (téměř 42 miliard Kč) po ztrátě 1,7 miliardy liber před rokem. Firma dnes také oznámila, že jmenovala novým generálním ředitelem Rosse McEwana (56), který měl dosud na starosti britskou divizi drobného bankovnictví.

McEwan v říjnu nahradí v čele podniku Stephena Hestera, kterého v červnu odvolala vláda. Jeho úkolem bude dokončit restrukturalizaci RBS a zajistit nárůst ceny akcií banky, aby mohla vláda uskutečnit prodej svého podílu za plánovanou cenu.

Novozélanďan McEwan přešel do RBS loni v září z bankovní společnosti Commonwealth Bank of Australia. Předpokládá se, že McEwan bude pokračovat v omezování aktivit RBS v oblasti investičního bankovnictví, což podle agentury Reuters požadují mnozí politici a regulátoři.

McEwan si ročně vydělá milion liber (30 milionů Kč), zatímco roční mzda jeho předchůdce činila 1,2 milionu liber.

Britská vláda v době světové finanční krize poskytla RBS z peněz daňových poplatníků pomoc v hodnotě 46 miliard liber. V současnosti tak v bance vlastní podíl zhruba 81 procent. V červnu vláda uvedla, že uvažuje o rozdělení RBS.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK