Ředitelství vodních cest dostalo od ÚOHS pokutu 100.000 korun.

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 2. srpna (ČTK) - Ředitelství vodních cest ČR dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 100.000 korun. Chybovalo ve zhruba dvacetimilionovém tendru z roku 2009 na zajištění inženýrských činností při rekonstrukci železničního mostu v Kolíně. Rozhodnutí ÚOHS je pravomocné, zjistila ČTK z webu úřadu.

Ředitelství vodních cest bez výběrového řízení uzavřelo mandátní smlouvu se Správou železniční dopravní cesty (SŽDC). Podle ÚOHS byl tento postup chybný.

Ředitelství silnic a dálnic se bránilo odkazem na technické důvody. "Argumentaci, že na dráze nemůže vykonávat žádnou činnost nikdo jiný kromě SŽDC, vyvrací i fakt, že zadavatel na plnění veřejné zakázky uzavřel subdodavatelskou smlouvu s externími subjekty," uvedl v rozhodnutí předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Most v Kolíně přes Labe stojí od konce roku 2010. Starý dvoukolejný most z roku 1908 nevyhovoval podjezdnou výškou 4,35 metru současným požadavkům na parametry vodní cesty. Byl proto zbourán a nahrazen novým moderním mostem s výškou 5,25 metru. Díky rozdělení prací na dvě poloviny nemusela být přerušena železniční doprava a vlaky místem projížděly po jedné koleji.

Projekt za 1,23 miliardy korun podpořila částkou 877 milionů Kč Evropská unie, zbylé náklady uhradil Státní fond dopravní infrastruktury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK