Japonsko čeká kvůli vyšším daním zpomalení růstu ekonomiky

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 2. srpna (ČTK) - Japonská vláda zlepšila odhad růstu domácí ekonomiky na tento fiskální rok. Hned v dalším roce už ale očekává prudké zpomalení růstu, a to kvůli plánovanému zvýšení daně z obratu. To bude mít negativní dopady na spotřebitelskou poptávku. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Ve fiskálním roce, který začal v dubnu, japonská ekonomika podle nové prognózy vykáže růst o 2,8 procenta, namísto doposud předpokládaných 2,5 procenta. V dalším fiskálním roce by však mělo tempo růstu klesnout na pouhé procento.

Za zlepšením prognózy pro nynější rok podle vlády stojí opatření na podporu ekonomiky a zlepšující se situace na trhu práce. Ta mimo jiné vede k růstu spotřebitelských výdajů.

Japonská vláda plánuje od příštího dubna zvýšit daň z obratu na osm procent ze současných pěti. V říjnu 2015 by se pak měla daň vyšplhat až na deset procent. Konečné rozhodnutí ohledně realizace plánu však ještě musí učinit premiér Šinzó Abe. Zvýšení daně má pomoci snížit japonský státní dluh, který je z vyspělých zemí zdaleka nejvyšší na světě.

Podle prognózy úřadu vlády růst spotřebitelských výdajů v důsledku zvýšení daně v příštím fiskálním roce zpomalí na 0,5 procenta z letošních 2,1 procenta. Letošní růst podle prognózy podpoří snaha spotřebitelů nakupovat zboží ještě před zvýšením daně.

Japonsko je třetí největší ekonomikou na světě po Spojených státech a Číně, už přes 20 let se však potýká se stagnací. Hospodářský růst v zemi podkopává deflace a stárnoucí populace. Země se nyní pomocí uvolněné měnové politiky a rozsáhlých státních výdajů snaží nastartovat ekonomiku a zastavit dlouhotrvající deflaci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK