Pražská burza dopoledne rostla zásluhou akcií Erste Bank a ČEZ

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Pražská burza dnes dopoledne dále rostla, hlavní index PX byl kolem 11:20 proti čtvrtečnímu závěru výše o 0,73 procenta na 942,29 bodu. Posilování akcií Erste Bank a energetické firmy ČEZ převažuje nad mírnými ztrátami Komerční banky. Vyplývá to z průběžných výsledků burzy.

Burza zpevňuje čtvrtým dnem po sobě. "Bankovní sektor si vede smíšeně," upozornil Martin Oliva z Patria Direct. Akcie Erste Bank si zatím polepšily o 1,18 procenta na 619 korun, cenné papíry Komerční banky naproti tomu ztrácely 0,12 procenta na 4001 Kč.

Akcie Erste podle Olivy dohánějí čtvrteční zpevnění v závěru obchodování ve Vídni. "Komerční banku k dalšímu růstu nedokáže podpořit ani zvýšení doporučení na stupeň ´koupit´ ze stupně ´neutral´ od Bank of America/Merrill Lynch," dodal analytik.

Cenné papíry ČEZ zřejmě podpořil souhlas Evropské komise s prodejem hnědouhelné elektrárny Chvaletice, kterou získá Litvínovská uhelná. Akcie posílily o téměř sedm desetin procenta na 468 korun. Cenné papíry těžební společnosti NWR zdražily o 2,62 procenta na 17,60 koruny.

Akcie mediální společnosti CME vzrostly o 0,75 procenta na 67,30 koruny po vyjádřeních generálního ředitele TV Nova Jana Andruška. Nově, patřící do mediální skupiny CME, se podle něj v poslední době vrací řada inzerentů, a nová obchodní politika se tak televizi vyplácí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK