Prodej automobilů v Německu se v červenci vrátil k růstu

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 2. srpna (ČTK) - Prodej nových osobních automobilů v Německu v červenci meziročně vzrostl o více než dvě procenta na 253.146 vozů. Oznámil to dnes spolkový úřad pro registraci vozidel KBA. Prodej se tak vrátil k růstu po červnovém propadu o pět procent. Od začátku roku se ale prodej snížil o téměř sedm procent na 1,76 milionu vozů.

Německo je největším automobilovým trhem v Evropě. Kvůli negativním dopadům dluhové krize na ekonomiku se tam ale poptávka po autech ocitla pod zvýšeným tlakem.

Zlepšení situace na automobilovém trhu v červenci vykázaly i některé další velké evropské trhy. Ve Francii se prodej zvýšil téměř o procento na 150.248 vozů. Od začátku roku ale o téměř deset procent klesá.

V Itálii se prodej aut v červenci snížil o necelá dvě procenta na 107.514 vozů, po červnovém propadu o 5,5 procent. Zaznamenal tak nejmírnější pokles od dubna 2011. Od začátku roku prodej v Itálii klesl téměř o pětinu.

Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) minulý měsíc oznámilo, že celkový prodej aut v Evropské unii se v prvním letošním pololetí snížil o 6,6 procenta na 6,2 milionu vozů.

Evropští spotřebitelé nyní kvůli rostoucí nezaměstnanosti omezují nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Výrobci se tak potýkají s nadbytečnými výrobními kapacitami a jsou nuceni uzavírat továrny a propouštět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK