Americkému Chevronu kvůli nižším cenám ropy klesl čtvrtletní zisk

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. srpna (ČTK) - Americkému ropnému koncernu Chevron ve druhém čtvrtletí klesl čistý zisk o 26 procent na 5,37 miliardy dolarů (105,2 miliardy Kč). Za nečekaně výrazným poklesem podle firmy stojí náklady na údržbu v některých rafineriích i také nižší ceny ropy, které vyvíjely tlak na světovou těžbu ropy a zemního plynu.

Chevron sídlí v Kalifornii a je druhým největším těžařem ropy v USA. Zisk na akcii ve čtvrtletí činil 2,77 dolaru. Analytici v průzkumu agentury Reuters ale předpokládali, že tento výsledek bude lepší a čistý zisk dosáhne 2,96 dolaru na akcii. Loni ve stejném období Chevron vydělal 7,2 miliardy dolarů a 3,66 USD na akcii.

Koncernu klesly i tržby, které klesly o zhruba osm procent na 57,4 miliardy dolarů (asi 1,1 bilionu Kč). Stále však byly vyšší, než v průměru očekávali analytici.

Chevron své hospodářské výsledky zveřejnil po svých konkurentech, americké Exxon Mobil a britsko-nizozemské Shell. I tyto firmy vykázaly pokles zisků.

Koncernu Exxon Mobil, který je největším veřejně obchodovaným ropným koncernem na světě, se čtvrtletní zisk meziročně propadl o 57 procent na 6,9 miliardy dolarů. Největší evropské ropné skupině Royal Dutch Shell se zisk snížil také o více než polovinu, na 1,7 miliardy USD.

Shell soupeří s Chevronem o pozici světové dvojky mezi ropnými společnostmi, které se obchodují na veřejných trzích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK