Za chyby v ROP Severozápad zaplatí kraje nižší pokutu

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Ústecký a Karlovarský kraj zaplatí za pochybení v Regionálním operačním programu (ROP) Severozápad Evropské unii dohromady 906 milionů korun místo původně požadovaných 2,1 miliardy. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí. Úřad nabídl krajům i bezúročnou návratnou finanční výpomoc se splatnosti do roku 2020. Dohoda by mohla odblokovat další peníze na projekty z pozastaveného programu.

Celkově měl ROP Severozápad za chyby v projektech zaplatit 2,6 miliardy korun. Uvedených 2,1 miliardy je plošná korekce a zbytek jsou individuální pokuty, které mají zaplatit jednotliví žadatelé za konkrétní pochybení.

Zaplacení korekce má podle nedělního vyjádření ministra financí Jana Fischera okamžitě odblokovat zhruba 5,5 miliardy korun z evropských zdrojů, které jsou pro dotační programy již více než rok pozastaveny.

Ústecký kraj tak bude muset uhradit 597,6 milionu korun a Karlovarský kraj 307,8 milionu korun. Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček ČTK sdělil, že kraj nabídku na návratnou finanční výpomoc využije. Nyní musí dohodu ještě schválit zastupitelstva kraje. Bubeníček předpokládá, že dohoda bude schválena v případě Ústeckého kraje bez problémů.

Zbývajících 1,16 miliardy korun bude zaplaceno s pomocí peněz z účtu Národního fondu ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj. Podmínkou ovšem je, že v rámci regionů ROP Severozápad dojde k navýšení národního veřejného spolufinancování projektů ROP Severozápad nad rámec povinných 15 procent, a to minimálně ve výši právě 1,16 miliardy korun. "K dnešnímu dni MF souhlasí s obnovením možnosti vyhlašování nových výzev v rámci programu ROP Severozápad," dodalo MF.

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek požadoval od krajů zaplatit celou částku 2,1 miliardy korun. "Pokud se tímto způsobem zvýhodní dva kraje, kde se podvádělo, tak o tyto peníze budou oloupeni daňoví poplatníci v krajích, kde se hospodařilo řádně," reagoval na jednání krajů s MF již minulý týden Kalousek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK