Zakladatel Dellu k návrhu na převzetí připojí zvláštní dividendu

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. srpna (ČTK) - Zvláštní výbor počítačového výrobce Dell přistoupil na novou nabídku zakladatele společnosti Michaela Della ohledně ceny za převzetí firmy. Nový návrh počítá s vyšší cenou za akcii, než jaká byla Dellova původní nabídka ze začátku roku, zároveň ale předpokládá vyplacení zvláštní dividendy akcionářům. Ti by o novém návrhu měli rozhodovat v září.

Michael Dell spolu s investiční firmou Silver Lake Partners již dříve zvýšil svou nabídku na 13,75 dolaru za akcii, deset centů nad původní návrh z počátku roku, jehož celková hodnota dosahovala 24,4 miliardy dolarů (479 miliard Kč). Navrhl ale tehdy zároveň, aby k prosazení nabídky stačila pouze většina hlasů těch akcionářů, kteří se hlasování zúčastní. V současnosti musí návrh získat většinu všech akcionářů bez ohledu na to, zda budou hlasovat, a Dellův návrh na změnu těchto pravidel neprošel.

Akcionáři měli o Dellově původní nabídce rozhodovat dnes. Toto hlasování ale bylo podobně jako několikrát v minulosti odloženo a americká společnost uvedla, že investoři kolem Della ke své nabídce připojí ještě závazek vyplatit akcionářům jednorázovou platbu 13 centů na akcii.

O nové Dellově nabídce by měli akcionáři nyní hlasovat 12. září. Právo hlasovat mají mít na této mimořádné valné hromadě podílníci držící akcie společnosti k 13. srpnu.

Zvláštní výbor, který vyhodnocuje výhodnost nabídek na převzetí firmy pro její akcionáře, minulý měsíc doporučil akcionářům hlasovat pro návrh na převzetí firmy Dellovou skupinou. Konkurenční návrh investora Carla Icahna a firmy Southeastern Asset Management je prý horší. Icahn říká, že Dellův návrh firmu podhodnocuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK