Akcie na pražské burze v závěru týdne zpevnily o 1,35 procenta

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Akcie na pražské burze v závěru týdne výrazně rostly. Hlavní index PX dnes přidal 1,35 procenta na 948,07 bodu. Zisky si připsaly všechny velké emise. Nejvíc posílily cenné papíry pojišťovny VIG, které se zhodnotily o více než tři procenta. Index nahoru táhly hlavně akcie Erste Bank.

Pražská burza během závěrečné seance tohoto týdne dále navýšila své předchozí zisky. Hlavním tahounem dnešního růstu se stala rakouská Erste Bank, která doháněla svůj čtvrteční závěr na primárním trhu ve Vídni, uvedl Josef Kohout z Patria Finance. Pražská burza dnes výrazně překonala hlavní trhy, doplnil Josef Němý z Komerční banky.

Cena akcií Erste Bank stoupla o 1,34 procenta na 620 korun. "Titul se tak již z kraje dne přesunul k úrovni 620 Kč a pouze s minimálními výkyvy zůstal u této mety po celý zbytek dne," uvedl Kohout.

Akcie VIG zpevnily o 3,14 procenta na 1050 korun a cenné papíry mobilního operátora Telefóniky přidaly výrazných 2,58 procenta na 298 korun.

Dnes nejvíce obchodované akcie Komerční banky rostly mírněji, a to o 0,60 procenta na 4030 korun. Analytici Bank of America Merrill Lynch zvýšili doporučení pro KB z "neutral" na "kupovat", upozornil Rudolf Plachý z Fio banky.

S mírným ziskem 0,09 procenta na 465,20 koruny uzavřely akcie energetické firmy ČEZ. "Firma informovala o schválení prodeje elektrárny Chvaletice ze strany Evropské komise, což by podle našeho názoru mělo brzy vést ke zvýšení celoročního cíle zisku managementu ČEZ," míní Němý.

Z menších emisí Kohout upozornil na akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, které opět vylepšily své pětileté maximum a dnes si polepšily o 1,55 procenta na 591 korun.

V červených číslech uzavřely pouze akcie sázkové firmy Fortuna, těžařské NWR a developera Orco.

jap rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK