Pražská burza v týdnu pokračovala v růstu, KB posílila o 11 %

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 2. srpna (ČTK) - Pražská burza v posledním týdnu opět rostla, tentokrát ještě výrazněji než minulý týden. Index PX posílil oproti minulému pátku o 3,9 procenta na 948,07 bodu. Vyplývá to z výsledků zveřejněných pražskou burzou. V týdenním srovnání byla nejúspěšnější Komerční banka, jejíž akcie podražily o více než desetinu. Naopak největší propad, přes pět procent, postihl cenné papíry slovenského provozovatele lyžařských středisek Tatry Mountain Resorts (TMR).

V posledních dvou týdnech se pražská burza vzpamatovala z pádu na začátku léta, kdy index PX klesl hluboko pod psychologickou hranici 900 bodů. Až během předchozího týdne se posílením o 3,2 procenta dostal na delší dobu nad 900 bodů a tento týden vytrvalý růst pokračoval.

Největšího posílení dosáhly podle analytika J&T Banky Milana Vaníčka v uplynulém týdnu akcie Komerční banky, a to o 10,81 procenta na 4030 korun. Banka ve čtvrtek zveřejnila výsledky za druhé čtvrtletí roku, které navzdory meziročními poklesu téměř o čtvrtinu pozitivně překvapily. "S čistým ziskem 3,16 miliardy korun KB překonala očekávaných 3,04 miliardy. Meziroční pokles byl způsoben loňským odprodejem aktiv, který se letos neopakoval," sdělil Vaníček.

Slovenská firma TMR naopak vykázala největší ztráty. Její cenné papíry se propadly během týdne o 5,5 procenta na 1205 korun za akcii. "Investoři potenciálně nepříznivě hodnotí plánované vyplacení základního jmění a s tím spojené zadlužení společnosti, které může vést k omezení dividendové atraktivnosti TMR," míní analytik.

Sledované byly i úterní výsledky rakouské bankovní skupiny Erste, která ovládá Českou spořitelnu. "Dopadly mírně pod odhady s čistým ziskem za druhé čtvrtletí na úrovni 125 milionů eur ve srovnání s očekávanými 134 miliony. Provozní úroveň byla v souladu s očekáváními," uvedl Vaníček. Erste tak nakonec zakončila týden růstem o 5,38 procenta na 620 korun.

Ve středu zveřejnila výsledky mediální společnost CME, která podle analytika zklamala odhady odhady druhého čtvrtletí provozním ziskem EBITDA při sedmi milionech dolarů místo očekávaných více než 13 milionů. "Důvodem poklesu je pokles tržeb o 15 procent kvůli nové strategii skupiny přístupu k zákazníkům - zvýšení cen reklamního času," sdělil Vaníček. Akcie CME za týden ztratily na pražské burze 4,35 procenta a zakončily týden na 68 korunách.

"V příštím týdnu si domácí výsledková sezóna vybere oddychový čas. Zajímavé tak bude pro příští týden sledovat hlasování o důvěře Rusnokově vládě," uvedl analytik J&T Banky. "Nicméně neočekáváme, že by jakýkoli výsledek měl výraznější vliv na domácí aktiva," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK