USA vyhrály obchodní při s Čínou ohledně dovozu kuřecího masa

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 2. srpna (ČTK) - Spojené státy dnes vyhrály vleklý obchodní spor s Čínou ohledně jejího cla na dovoz kuřecího masa. Kauzu řešila Světová obchodní organizace (WTO), která uvedla, že Peking zavedením antidumpingových cel na dovoz kuřecích částí porušil mezinárodní pravidla.

Čína tato cla zavedla v září před třemi lety. Týkala se dovozu kuřecích částí i celých kuřat, ale ne živých kuřat nebo hotových produktů s kuřecím masem, jako kuřecí párky. Zahrnovala rovněž kuřecí pařáty, které většina Američanů vyhazuje, ale v jižní Číně jsou považovány za delikatesu.

Čína zavedení cel odůvodnila tím, že producenti v USA těží z dotací a vyvážejí své produkty za nepoctivě nízkou cenu.

V případě nepoctivých praktik mohou země zavést odvetná cla, američtí úředníci však tvrdili, že Čína při zavedení cel nedodržovala správné postupy. USA také uváděly, že čínské opatření zasáhlo desítky tisíc pracovních míst.

Washington se se svou stížností v této věci na WTO obrátil v září 2011. Spor se podle agentury Reuters chápal jako jedna z řady vzájemných obchodní pří mezi dvěma největšími světovými ekonomikami.

WTO se dnes vyjádřila ve prospěch USA a konstatovala, že Čína porušila její nařízení. Neupřesnila ale podle agentury AP opatření, která Peking musí podniknout. Čína má 60 dní na to, aby se proti verdiktu mohla odvolat.

Vyjádření WTO by mohl představovat vzpruhu pro americké vývozce drůbeže. Čína byla před zavedením cel pro USA jedním ze dvou největších trhů, pokud jde o vývoz kuřat. Čínská cla ale dovoz snížily o zhruba 80 procent. Nejmenovaný činitel z amerického Úřadu obchodního zmocněnce odhadl, že americké tržby z prodeje produktů z brojlerových kuřat od zavedení čínských cel klesly zhruba o miliardu dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK