Americké akcie smazaly počáteční ztráty a mírně stouply

02.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 2. srpna (ČTK) - Americké akcie v závěru obchodování mírně stouply a smazaly tak dřívější dnešní ztráty, ke kterým přispěly smíšené údaje z amerického trhu práce. Dolar na devizových trzích klesal k jenu i k euru.

Index Dow Jones stoupl o 0,19 procenta na 15.658,36 bodu. Ve čtvrtek přitom uzavřel na novém rekordu 15.628,02 bodu a dnes zaznamenal již šestý týdenní zisk v řadě. Širší index Standard & Poor's 500 v závěru připsal 0,16 procenta na 1709,6 bodu. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,38 procenta na 3689,59 bodu.

Americká ekonomika bez započtení zemědělského sektoru podle dnešní zprávy domácího ministerstva práce vytvořila v červenci 162.000 pracovních míst, nejméně od března a méně, než čekaly trhy. Míra nezaměstnanosti ale klesla na 7,4 procenta, tedy nejnižší úroveň za více než čtyři roky.

Globální akciové trhy v květnu rozkolísaly signály americké centrální banky (Fed), která naznačila, že by mohla omezit štědrý nákup dluhopisů, jimiž podporuje americkou ekonomiku. Mezinárodní měnový fond (MMF) dnes varoval, že jestli Fed omezí svou stimulační politiku dřív, než se oživování americké ekonomiky ustálí, riskuje další paniku na trzích.

Podle analytika Rona Floranceho z Wells Fargo Private Bank však v dnešní vládní zprávě nic nenaznačuje, že největší ekonomika světa stojí na vlastních nohou, a matoucí zpráva z pracovního trhu tak posouvá omezování uvolněné měnové politiky hlouběji do čtvrtého čtvrtletí.

Dolar na devizových trzích klesal k jenu i k euru. Smíšené signály z trhu práce v USA totiž oslabily očekávání, že Fed začne své nákupy dluhopisů omezovat už příští měsíc, a po sérii překvapivě solidních hospodářských výsledků připomenuly, že oživování americké ekonomiky ještě čelí problémům.

Dolar k jenu ztrácel 0,7 procenta na 98,83 JPY. Euro k dolaru připisovalo 0,6 procenta na 1,3282 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK