Eurostat: Maloobchod v EU i v eurozóně v červnu obnovil pokles

05.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. srpna (ČTK) - Maloobchodní tržby v zemích eurozóny i v celé Evropské unii v červnu obnovily pokles. Ve 17 zemích eura tržby klesly o půl procenta po květnovém růstu o více než procento. V celé evropské sedmadvacítce klesly o 0,3 procenta, zatímco v květnu se zvýšily o 1,3 procenta. Ve svém nejnovějším odhadu to dnes uvedl evropský statistický úřad Eurostat.

K meziměsíčnímu poklesu přispěly obchody s potravinami, nápoji a tabákovými výrobky, kde se obrat v eurozóně i v celé EU snížil shodně o 0,6 procenta. Obrat obchodů z nepotravinářského sektoru pak v eurozóně klesl o 0,2 procenta, na úrovni sedmadvacítky zůstal stabilní.

Z jednotlivých členských zemí největší pokles maloobchodních tržeb zaznamenalo Estonsko, Maďarsko a Rakousko. O 1,8 procenta naopak maloobchodní tržby stouply na Maltě, což byl meziměsíčně nejvyšší nárůst ze zemí, odkud má Eurostat údaje k dispozici.

V meziročním srovnání pak maloobchodní tržby v eurozóně klesly o 0,9 procenta. V celé EU ale meziročně zaznamenaly nárůst o 0,1 procenta.

Tržby obchodů s potravinami, tabákem a nápoji klesly v EU a v eurozóně i v meziročním srovnání. V eurozóně se přitom snížil i obrat obchodů s nepotravinářským zbožím. Ten však v celé EU meziročně stoupl, a to o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK