Předseda představenstva firmy Orrero Augustin Gec ve výroční zprávě uvedl, že společnost se loni soustředila na využití zpracovatelské kapacity litovelského závodu a rozšíření sítě vlastních prodejen, kterých nyní provozuje deset. Podnikové prodejny La Formaggeria Gran Moravia v roce 2012 vykázaly obrat bezmála 50 milionů korun.
Závod na výrobu parmazánu společnost Orrero v Litovli-Třech Dvorech otevřela v roce 1996 a jeho stavba si tehdy vyžádala 21 milionů korun. V následujících letech firma postupně zvyšovala zpracovatelskou kapacitu, která původně činila 13.000 litrů mléka denně. Předloni společnost Orrero úřadům oznámila rozšíření kapacity o dalších 200.000 litrů mléka na 440.000 litrů denně. Z tohoto množství lze denně vyrobit přibližně 25 tun tvrdého sýra, který poté dozrává v litovelských a italských skladech.
Více než 90 procent produkce sýra nazvaného Gran Moravia míří z Litovle do zahraničí, především do Itálie. Společnost chce ale proniknout také na asijské trhy. Orrero zároveň posiluje pozici v Česku, kde buduje síť vlastních prodejen La Formaggeria Gran Moravia, jejichž nabídku tvoří čerstvé a zrající sýry z Česka a Itálie.
Sýry typu parmazán patří mezi sýrové speciality s nejnáročnější výrobou a nejdelší dobou zrání. Sýr slouží k přímé konzumaci či jako přísada k dochucení různých pokrmů.
Litovelská společnost Orrero je součástí italské skupiny Brazzale. Na konci loňského roku měla základní kapitál 315 milionů korun. Zhruba 57 procent akcií firmy Orrero loni v prosinci vlastnila italská společnost Torrerossa Partecipazioni.