Olomoucké tvarůžky byly plesnivé, firma dezinfikovala výrobu

05.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. srpna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) v posledním období nacházela v maloobchodní síti zvýšený počet plesnivých olomouckých tvarůžků od tradičního loštického výrobce A. W., informoval ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Společnost proto 19. července zastavila výrobu, aby dezinfikovala výrobní zařízení. Tento týden by měla výrobu opět spustit, řekl ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

Krajská veterinární správa od letošního ledna zvýšila frekvenci kontrol u výrobce dvojnásobně, objevila se zde každé dva týdny. Výrobce podle Dubna spolupracuje s dozorovým orgánem a poskytuje mu veškeré informace o opatřeních a zjištěních při kontrole výrobků. Zastavením výroby a komplexní sanitací provozovny prošel výrobce již letos v dubnu.

"U tvarůžků se objevovaly neušlechtilé plísně ještě před uplynutím doby použitelnosti výrobku. Inspekce v takovém případě vždy nařídila stáhnout výrobek dané šarže z prodeje. Zjištění jsme předávali právě Státní veterinární správě," doplnil Kopřiva.

V Lošticích na Šumpersku se tvarůžky vyrábějí od roku 1876. V roce 1897 převzal živnost Alois Wessels, podle jehož inicálů se firma jmenuje dodnes. V roce 2010 dostaly Olomoucké tvarůžky od Evropské unie status chráněného zeměpisného označení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK