Pojišťovny zatím evidují po nedělních bouřkách přes tisíc škod

05.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. srpna (ČTK) - Pojišťovny zatím evidují po silných bouřkách, které v neděli večer postihly řadu míst republiky, přes tisíc škod za desítky milionů Kč. Celkem jejich počet odhadují až na 10.000. Nejvíce jich způsobil silný vítr, lokálně také kroupy. Živly řádily především Praze a okolí. Bouřky a krupobití, které minulé pondělí zasáhly západní část ČR, způsobily tisíce majetkových škod, z nich část již likvidátoři vyřešili. Vyplývá to z ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

"Z bouřek, které na Česko udeřily v neděli, očekáváme asi 5000 škod. Přechod bouřkové fronty byl provázen silným větrem v nárazech často dosahující síly vichřice. Nejvíce škod tedy bude z příčiny vichřice, odhadujeme, že to bude až polovina z celkového počtu. Následují příčiny krupobití, záplava, pády stromů a poškození bleskem," řekl ČTK mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Dnes v 11:00 měli hlášeno 800 škod. "Očekáváme, že jich jen dneska klienti nahlásí až 1500. Nejvíce postižené regiony jsou střední Čechy a Praha," dodal.

Kooperativa má z neděle zatím nahlášeno přes 400 škod. Jejich celkovou výši odhaduje na 35 milionů Kč. "Nicméně očekáváme, že do konce týdne ještě výrazně vzrostou a mohou překonat i škody z minulého pondělí. Nejvíce škod prozatím registrujeme z Prahy a okolí a z Královohradeckého kraje," uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Z neděle jde spíš o škody způsobené větrem, pádem stromů nebo větví a také přepětí, doplnila mluvčí Allianz Dagmar Koutská. Krupobitních událostí hlásí klienti proti minulému týdnu výrazně méně. Co do celkového počtu dopoledních telefonátů, je jich prý naopak mnohem více. Zatím do 12:00 přijalo call centrum Allianz už více než 200 hlášení klientů, další desítky přišly přes formulář elektronickou cestou.

Nedělní bouřky a přívalové deště doprovázené silným větrem a lokálně také krupobitím budou mít podle prvních odhadů likvidátorů Generali na svědomí 350 škod za celkem 30 milionů Kč. Výrazný podíl co do objemu budou mít především škody zemědělské. "Silný déšť v kombinaci s poryvy větru místy řádily jako hlavní animovaná postava ve slavné české pohádce "Obušku, z pytle ven!". Převážně na technických plodinách těsně před sklizní, jako například řepka, úrodu doslova vymlátily. Škody zemědělců tak budou v nejsilněji zasažených oblastech dosahovat až 100 procent očekávaných výnosů," upozornil mluvčí Generali Jiří Cívka.

Z bouřek z minulého pondělí ČP zatím eviduje asi 2800 škod v předpokládaném objemu 150 milionů Kč. Podle jejích odhadů jich bude kolem 5000. Nejčastěji jde o škody z příčiny vichřice (1000 případů), krupobití (800) a záplavy (700). Kroupy ničily především střešní krytiny a konstrukce střech, fasády, okna nebo zahradní nábytek. Hlášeny jsou ale i případy potlučených karoserií a skel motorových vozidel. "Z dosud nahlášených téměř 3000 škod už jsme přibližně pětinu uzavřeli. Vyplácíme i zálohy na pojistná plnění, o něž si klienti mohou požádat během prohlídky mobilním technikem," dodal Zavoral.

Kooperativě následkem bouřek a krupobití z minulého týdne klienti nahlásili přes 1300 škod za více než 105 milionů Kč. Nejvíce škod nahlásili klienti z jižních Čech, Vysočiny a Liberecka. Většinu škod mají na svědomí záplavy nebo vichřice. Typickou škodou jsou zaplavené sklepy nebo zahrady způsobené velkou vodou z přívalových dešťů. "Přes polovinu zaregistrovaných škod již technici prohlédli, klientům jsme již vyplatili první zálohy na pojistné plnění," doplnil Káňa.

Po bouřkové činnosti z posledního červencového víkendu Allianz zatím eviduje 450 škod za více než 37 milionů korun. Mírný nárůst hlášení se podle Koutské čeká ještě dnes a v úterý od chatařů a chalupářů.

Generali z minulého pondělí eviduje 600 škod za celkem 30 miliónů korun. Likvidátoři Generali předpokládají, že celkový účet bude ještě o deset milionů vyšší, a to především kvůli zemědělským škodám. Týden po první bouřkové kalamitě je zlikvidována více než pětina nahlášených škod.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK