Americké akcie v pondělí mírně klesly, dolar oslabil k jenu

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. srpna (ČTK) - Americké akcie v pondělí mírně klesly a vzdálily se tak rekordním hodnotám z minulého týdne. Kromě optimistické zprávy o růstu amerického sektoru služeb nepřišly žádné výraznější zprávy, které by znatelně posunuly trhy, a americké akcie tak během klidného obchodování hledaly směr. Americký dolar na devizovém trhu klesl k jenu.

Dow Jonesův index v závěru pondělního klidného obchodování klesl o 0,3 procenta na 15.612,13 bodu. Širší index S&P 500 ztrácel 0,15 procenta na 1707,14 bodu. Hranici 1700 bodů poprvé v historii překonal minulý čtvrtek, kdy trhy těžily z příznivých údajů o ekonomice a dobrých výsledků některých významných podniků.

Technologický trh Nasdaq v pondělním závěru stoupl o 0,09 procenta na 3692,9 bodu.

Americký Institut nákupních manažerů (ISM) v pondělí zveřejnil zprávu, podle které se tempo růstu v americkém odvětví služeb v červenci výrazně zrychlilo, a sektor tak překonal útlum z minulých měsíců. K většímu růstu ale tyto údaje Wall Street neposunuly.

Na devizovém trhu americký dolar klesl k jenu o 0,7 procenta na 98,28 JPY. Dolarový index klesl ke koši šesti hlavních měn se snížil o 0,1 procenta na 81,85 bodu. Americká měna se dostala pod tlak poté, co páteční smíšená vládní zpráva z amerického trhu práce zmírnila očekávání, že americká centrální banka začne v dohledné době nakupovat méně dluhopisů.

Euro k dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,3258 USD. Nepříznivá statistika o vývoji maloobchodního obratu v pondělí ukázala, že maloobchodní tržby v eurozóně v červnu v meziměsíčním srovnání poprvé za tři měsíce klesly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK