Zakladatel Amazonu kupuje list Washington Post za 250 milionů USD

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 6. srpna (ČTK) - Rozhodnutí prodat americký list The Washington Post (WP) padlo po letitých problémech v odvětví tištěných médií. Prohlásil to generální ředitel amerického mediálního domu The Washington Post Company Donald Graham. Společnost se dohodla na prodeji listu se zakladatelem internetového obchodu Amazon Jeffem Bezosem za 250 milionů dolarů. Nečekaná dohoda, která byla oznámena v pondělí, po 80 letech ukončí vlastnictví listu rodinou Grahamů. Očekává se, že prodej bude dokončen do 60 dní.

"Roky důvěrně známých problémů v odvětví novin nás přimělo položit si otázku, zda by tu nebyl jiný majitel, který bude pro Post lepší," řekl šéf mediálního domu Graham. Upozornil přitom na Bezosova "technologického a obchodního ducha" a prohlásil, že zakladatel Amazonu bude "mimořádně dobrý nový majitel" listu.

Washington Post Company vlastní několik televizních stanic a provozuje vzdělávací divizi Kaplan. Tyto aktivity budou Grahamovi dále vlastnit. Společnost Washington Post Company ale změní jméno. Jeho nové znění však Graham neprozradil.

Jeden z předních amerických deníků na sebe mimo jiné upozornil vyšetřováním aféry, která vešla ve známost jako Watergate a kvůli které nakonec odstoupil americký prezident Richard Nixon.

Podle auditorské společnosti Alliance for Audited Media byl WP letos v USA sedmým nejoblíbenějším deníkem s celkovým nákladem 474.767 výtisků. Ve srovnání s loňským rokem to je propad o 6,5 procenta.

Bezos prestižní list a další novinové tituly kupuje jako soukromník, nikoli jako zástupce Amazon. V prohlášení uvedl, že vnímá "kritickou úlohu" listu ve Washingtonu, a ujistil, že hodnoty WP se nezmění.

"Povinností listu zůstane služba jeho čtenářům, nikoli soukromým zájmům jeho majitelů," uvedl Bezos v dopise zaměstnancům WP, který byl rozeslán médiím. V otevřeném listu na webu WP ale upozornil, že v následujících letech v listu "pochopitelně" proběhnou změny. "Internet mění skoro každou část zpravodajského byznysu: zkracuje zpravodajské cykly... a umožňuje nové druhy konkurence, z nichž některé nesou malé nebo žádné náklady na zpravodajskou činnost," uvedl mimo jiné.

Akcie společnosti Washington Post po uzavření burzy stouply o více než pět procent na 599,85 dolarů, nejvyšší úroveň za skoro pět let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK