Průmysl i zahraniční obchod za odhady, oživení se možná odkládá

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. srpna (ČTK) - Makroekonomická čísla, které dnes zveřejnil Český statistický úřad, zapůsobila na analytiky spíše nepříznivě. Průmyslová výroba v červnu meziročně prohloubila propad na 5,3 procenta, zahraniční obchod sice zvýšil meziročně přebytek na 33 miliard korun, ale vývoz a dovoz klesly. Stejně tak pokračoval propad stavební výroby, která meziročně klesla o 11,1 procenta. Podle některých ekonomů zveřejněné výsledky mohou posunout očekávané oživení ekonomiky až na třetí čtvrtletí.

Údaje o průmyslu podle analytika UniCredit bank Patrika Rožumberského spolu s nepříznivým vývojem maloobchodních tržeb zpochybňují očekávaný kladný mezičtvrtletní růst HDP ve druhém čtvrtletí. "Nevylučujeme tedy, že se české ekonomice podaří vymanit z recese až ve třetím čtvrtletí," uvedl.

Průmyslová produkce za celé druhé čtvrtletí meziročně klesla o 2,4 procenta. Mezičtvrtletně byla sezonně očištěná produkce o 0,3 procenta nižší. Podle analytika Komerční banky Marka Dřímala by měla průmyslová výroba ve zbylých měsících letošního roku růst, za celý rok ovšem patrně mírně poklesne o 0,3 procenta. K růstu se vrátí příští rok.

I výsledek zahraničního obchodu skončil podle analytiků za očekáváním. "Zahraniční obchod také zdaleka nepřispívá do výkonu české ekonomiky tak jako tomu bylo v roce 2012," upozornil analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák. Mírné oživení lze podle něj očekávat až ve druhé polovině letošního roku. Výsledek zahraničního obchodu podle hlavní ekonomky Raiffeisenbank Heleny Horské tak zapadá do obrázku vrtkavě se oživující ekonomiky.

Propad stavební výroby se v červnu zmírnil, meziměsíčně byla dokonce vyšší o 1,3 procenta. Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václava Matyáše ale meziměsíční mírný vzestup nedokáže celkový trend zásadně změnit. Podle analytika ČSOB Petra Dufka tak výhled zůstává negativní. "Návrat stavebnictví k růstu je pravděpodobný nejdříve snad v průběhu druhé poloviny příštího roku," odhadl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK