Bance Crédit Agricole po odchodu z Řecka prudce vzrostl zisk

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 6. srpna (ČTK) - Čistý zisk francouzské banky Crédit Agricole ve druhém čtvrtletí vzrostl více než dvanáctinásobně a činil 696 milionů eur (přes 18 miliard Kč). Jeden z největších francouzských finančních ústavů totiž dokončil odchod z Řecka, které mu v minulosti ukrajovalo část příjmů. Banka ale dnes upozornila, že oživování finanční ekonomiky zůstává slabé.

Crédit Agricole letos prodala svou řeckou divizi Emporiki, a udělala tak tečku za svou neúspěšnou expanzí do Řecka. Za loňský rok banka vykázala ztrátu téměř čtyři miliardy eur. Na vině byly odpisy investic v Řecku a jiných jihoevropských zemích, ale i vysoké daně, které banka musela zaplatit v souvislosti s prodejem Emporiki.

V loňském druhém kvartálu banka hospodařila s čistým ziskem 56 milionů eur. Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali, že v letošním druhém čtvrtletí, které skončilo v červnu, se jí čistý zisk zvýší na 514 milionů eur.

Crédit Agricole je z hlediska aktiv druhou největší francouzskou bankou ve Francii. Akcie Crédit Agricole na burze v německém Frankfurtu ráno posilovaly o více než čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK