Průmyslové zakázky v Německu rostly v červnu nejrychleji od října

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 6. srpna (ČTK) - Zakázky německých průmyslových podniků v červnu ve srovnání s předchozím měsícem vzrostly o 3,8 procenta, což je nejrychlejší tempo od loňského října. K růstu přispěly objednávky na drahé průmyslové zboží a oživení poptávky z eurozóny. V květnu se naopak zakázky o půl procenta snížily. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo německé ministerstvo hospodářství.

Květnový údaj byl zpřesněn z původně oznámeného poklesu o 1,3 procenta. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali za červen v průměru nárůst objemu zakázek o jedno procento. Jejich nejvyšší odhad přitom počítal s růstem pouze o 2,5 procenta.

Domácí zakázky se v červnu zvýšily o 3,3 procenta, zahraniční se pak zvýšily o 4,2 procenta. Hlavní podíl na tom měly zakázky ze zemí eurozóny, které vzrostly o deset procent.

Německá ekonomika dlouhou dobu odolávala dluhové krizi v eurozóně. Na konci loňského roku ale zaznamenala pokles a v prvním čtvrtletí se jí jen těsně podařilo vyhnout se recesi, když ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,1 procenta vzrostla.

Průmyslové zakázky jsou zaznamenány ve stejném měsíci, kdy jsou objednány. Jejich skutečná výroba je však rozložena do celého roku. Tento údaj je tedy náchylnější k výkyvům, než údaje o průmyslové výrobě. Ty budou zveřejněny ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK