Zisk italské banky UniCedit i přes vyšší odvody vzrostl

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 6. srpna (ČTK) - Zisk přední italské banky UniCredit ve druhém čtvrtletí výrazně vzrostl a mírně překonal odhady, třebaže společnost zvýšila odvody do rezerv na špatné úvěry. Ke zlepšení hospodaření největší italské bance podle výše aktiv totiž dopomohl zejména jednorázový kapitálový zisk.

Čistý zisk ve čtvrtletí dosáhl 361 milionů eur (9,4 miliardy Kč) a o 12 milionů eur překonal odhady analytiků. Loni ve stejném období zisk banky klesl meziročně o dvě třetiny na 169 milionů eur, protože musela výrazně zvýšit úvěrové rezervy.

Banka nyní vydělala na zpětném odkoupení svých dluhopisů 254 milionů eur a těžila i ze snížení nákladů.

Za čtvrtletí přesunula UniCredit z provozního zisku do rezerv proti úvěrovým ztrátám 1,7 miliardy eur. To bylo o 35 procent více než v prvním čtvrtletí a o deset procent méně než před rokem. Podobně výrazně zvyšuje své úvěrové rezervy domácí rival Intesa Sanpaolo.

UniCredit dnes uvedla, že klíčový ukazatel kapitálové přiměřenosti jí na konci června vzrostl na 9,72 procenta z 9,46 procenta na konci března. Banka toho dosáhla díky prodeji své dceřiné turecké pojišťovny Yapi Kredi.

UniCredit se výrazně angažuje v zemích střední a východní Evropy. Například Česká UniCredit Bank patří mezi největší tuzemské banky. Působit v tuzemsku začala v listopadu 2007, kdy vznikla integrací ústavů HVB Bank a Živnostenské banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK