Pivovaru Molson Coors díky akvizici v Evropě prudce vzrostl zisk

06.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Denver (USA) 6. srpna (ČTK) - Pivovarnické skupině Molson Coors Brewing Co. prudce vzrostl ve druhém čtvrtletí čistý zisk o 165 procent na 278,4 milionu USD (5,4 miliardy Kč). Pivovaru pomohla loňská akvizice firmy StarBev, majitele Pivovarů Staropramen, která překonala i slabší poptávku spotřebitelů. Vyplývá to z dnešního prohlášení společnosti.

Tržby firmy za tři měsíce do konce června stouply o 17,9 procenta na 1,18 miliardy USD. Objem prodeje se díky akvizici zvýšil o více než pětinu.

Molson Coors loni v červnu dokončila převzetí společnosti StarBev za 2,7 miliardy eur (70 miliard Kč). StarBev provozovala devět pivovarů ve střední a východní Evropě; kromě Pivovarů Staropramen pivovary v Bulharsku, Chorvatsku, Maďarsku, Černé Hoře, Rumunsku a Srbsku.

Prezident a generální ředitel Peter Swinburn v prohlášení upozornil, že firmě se podařilo dosáhnout silných výsledků navzdory slabé spotřebitelské poptávce a špatnému počasí na všech trzích, na kterých působí. Většina hlavních značek zlepšila nebo alespoň udržela svůj podíl na trzích. Firma očekává slabší poptávku i po zbývající část roku a plánuje utratit více peněz za podporu prodeje, jako marketing a inovace.

Společnost rovněž v prohlášení zaslaném ČTK uvedla, že očištěný zisk před zdaněním v Evropě stoupl o 14,4 procenta na 82,4 milionu USD, hlavně díky úsporám a zvýšení cen. Objem prodeje však klesl o dvě procenta kvůli špatnému počasí, včetně červnových povodní v České republice.

Molson Coors je podle objemu produkce sedmým největším pivovarem na světě. Mezi jeho značky patří Coors Light, Molson Canadian, Blue Moon a Carling.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK