Americké akcie v úterý druhý den pokračovaly v poklesu

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. srpna (ČTK) - Americké akcie v úterý druhý den za sebou klesaly, a zrychlily tak sestup z rekordů, na které se dostaly minulý týden. Vyjádření dvou činitelů americké centrální banky (Fed) mezi investory vyvolalo nejistotu ohledně možného omezování podpůrné politiky Fedu. Na devizovém trhu dolar klesal a k japonskému jenu se dostal na nejnižší úroveň za šest týdnů.

Dow Jonesův index v závěru úterního obchodování klesl o 0,6 procenta na 15.518,74 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,57 procenta na 1697,37 bodu. Úhrnný index technologického trhu Nasdaq odepsal 0,74 procenta a uzavřel na 3665,77 bodu.

Šéf Fedu v Atlantě Dennis Lockhart médiím sdělil, že Fed by mohl začít rozsah své podpůrné měnové politiky omezovat již v září. Jestli se ale v druhém pololetí nedostaví očekávaný ekonomický růst, mohl by prý ještě vyčkávat. Podobně se později během dne vyjádřil také šéf chicagského Fedu. Fed podporuje ekonomiku USA nákupy dluhopisů tempem 85 miliard dolarů měsíčně. Dřívější vyjádření Fedu, že by tento program mohl ještě letos začít omezovat, v červnu rozkolísalo trhy.

Dow Jonesův index v úterý táhly dolů především akcie IBM, jejichž kurz klesl o 2,3 procenta v reakci na zhoršení výhledu tohoto titulu od analytiků banky Crédit Suisse. Akcie Bank of America klesly o víc než procento poté, co americká vláda podala na skupinu žalobu za údajný podvod s cennými papíry krytými hypotékami na obytné nemovitosti.

Index S&P 500 za poslední měsíc a půl získal přes sedm procent. V úterý ale klesl nejvíce od 24. června s tím, jak se investoři rozhodli vybírat zisky.

Na devizovém trhu dolar k jenu oslaboval o 0,6 procenta, během dne se ale dostal až na 97,51 JPY, nejníže od 26. června. Jenu pomohla očekávání, že japonská centrální banka tento týden upustí od zavádění dalších měnových stimulů. Euro stouplo k dolaru o 0,4 procenta na 1,3307 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK