Zlínský kraj přivítal ve druhém kvartále více turistů než loni

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 7. srpna (ČTK) - Ve Zlínském kraji se ubytovalo ve druhém čtvrtletí letošního roku 138.382 lidí, což je o 7,2 procenta více než ve stejném období loni. V hotelech, penzionech a dalších ubytovacích zařízeních strávili ve druhém kvartále také o 1,3 procenta více nocí. Předběžné údaje o cestovním ruchu dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Do Zlínského kraje přijelo od dubna do konce června v posledních letech tradičně více zahraničních, ale tentokráte i domácích turistů. Tuzemských návštěvníků se v regionu ubytovalo 115.883, meziročně o 4,2 procenta více. Počet zahraničních turistů se oproti stejnému období loňského roku zvýšil o výrazných 25,9 procenta na 22.499.

V ubytovacích zařízeních v regionu ve druhém čtvrtletí roku turisté strávili 404.385 nocí, tedy o zmíněných 1,3 procenta více než ve stejném období loni. Za mírný nárůst kraj vděčí zahraničním turistům, kteří v hotelích a penzionech pobyli 53.601 nocí, což znamená oproti loňsku nárůst o 24,9 procenta. Naproti tomu statistikové registrují mírný propad u přenocování domácích hostů, a to o 1,5 procenta na 350.784 nocí.

V celém Česku se ve druhém čtvrtletí ubytovalo 3,5 milionu turistů, tedy o 1,3 procenta méně než před rokem. Zatímco počet zahraničních hostů se mírně zvýšil, domácích hostů se ubytovalo o 3,4 procenta méně. Počet přenocování v ubytovacích zařízeních se snížil o čtyři procenta na 9,4 milionu. O téměř devět procent se přitom snížil počet nocí, které v hotelích strávili tuzemští turisté.

Nejvíce zahraničních hostů přijelo tradičně z Německa. Bylo jich 357.000, což je o 6,9 procenta méně než loni. Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních turistů tvořili hosté z Ruska. Na dalších místech se umístili návštěvníci ze Spojených států amerických a Poláci.

Regionálně přibylo hostů pouze v pěti ze 14 krajů České republiky, nejvíce v Olomouckém (7,3 procenta) a ve Zlínském kraji. Zlínský kraj také po Libereckém (44,2 procenta) zaznamenal druhý největší nárůst počtu zahraničních turistů, u tuzemských skončil za Prahou (5,9 procenta) a Olomouckým krajem (5,7 procenta) na třetí příčce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK