Na Vysočině nocovalo v prvním pololetí o 4,7 pct turistů vice

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jihlava 7. srpna (ČTK) - Na Vysočině v letošním prvním pololetí přenocovalo 162.244 turistů, v meziročním porovnání jich bylo o 4,7 procenta více. V kraji také pobývali o něco déle. Ubytovatelům se výrazněji rozšířila zahraniční klientela, přibyli ale také domácí hosté. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu. Cestovní ruch v kraji zaznamenal výraznější oživení zkraje roku, a to díky novoměstskému mistrovství světa v biatlonu. Od dubna do konce června stoupl počet hostů v ubytovacích zařízeních Vysočiny o 1,1 procenta.

Ve druhém letošním čtvrtletí se na Vysočině ubytovalo 97.590 turistů. Zatímco cizinců přibylo a delší byly i jejich pobyty na Vysočině, hostů z Česka přijelo o 1,7 procenta méně než před rokem. Hoteliéři, provozovatelé penzionů, ubytoven a kempů v tomto období vykázali celkový pokles přenocování v meziročním porovnání o 1,3 procenta zhruba na 207.800.

Od letošního ledna do konce března se počet hostů ubytovaných na Vysočině zvýšil o 10,6 procenta na 64.654 lidí, kteří délku svého pobytu průměrně prodloužili skoro o 18 procent. Největším tahákem bylo únorové mistrovství světa v biatlonu. Šampionát byl největší akcí v historii kraje, přilákal přes 201.000 diváků.

Ze 162.244 turistů, kteří na Vysočině dohromady nocovali v letošním prvním pololetí, přijelo 28.391 ze zahraničí. Jejich počet meziročně vzrostl o 23,8 procenta. Počty domácích návštěvníků se zvýšily o 1,4 procenta na 133.853 osob. Přes oživení turistiky patřila Vysočina mezi tři nejméně navštěvované kraje v Česku. Méně lidí přenocovalo v první polovině roku jen v Ústeckém kraji a v Pardubickém kraji. Vysočina ale v těchto statistikách doplácí na to, že nemá žádné lázně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK