Do Libereckého kraje přijelo v prvním pololetí 337.000 turistů

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Liberec 7. srpna (ČTK) - Do Libereckého kraje přijelo letos v prvním pololetí 337.048 turistů, což bylo o pět procent víc než ve stejném období loňského roku. Meziroční růst návštěvnosti patřil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) k nejvyšším v zemi. Vyšší růst návštěvnosti zaznamenali za prvních šest měsíců letošního roku jen v Pardubickém kraji - o 6,5 procenta. Řada krajů dokonce zaznamenala pokles zájmu turistů.

O růst návštěvnosti Libereckého kraje se postarali hlavně cizinci, kterých výrazně přibylo. Za prvních šest měsíců letošního roku se jich v Libereckém kraji ubytovalo 95.652, což bylo o 22,5 procenta více než ve stejném období loňského roku. Výrazný příliv zahraničních hostů zaznamenali ubytovatelé hlavně ve druhém čtvrtletí, kdy se jich v kraji ubytovalo o 44 procent víc než loni. Tak výrazný nárůst návštěvnosti statistici v žádném jiném kraji nezaznamenali.

Tuzemských turistů naopak v prvním pololetí v kraji nepatrně ubylo. V hotelech a penzionech se jich ubytovalo do konce června 241.396, což bylo o 0,6 procenta méně než před rokem. Výrazný úbytek tuzemských hostů zaznamenali ubytovatelé hlavně ve druhém čtvrtletí, kdy přijelo o 5,8 procenta českých turistů méně než před rokem. Podobný nebo dokonce ještě větší úbytek domácích turistů zaznamenala od dubna do června většina krajů s výjimkou Prahy a krajů Olomouckého a Zlínského.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK