V 2. čtvrtletí v Pardubickém kraji ubylo o 1,9 procenta turistů

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pardubice 7. srpna (ČTK) - V Pardubickém kraji se v letošním druhém čtvrtletí ubytovalo 83.004 turistů, což je o 1,9 procenta méně než ve stejném období loňského roku. Českých klientů v hotelích a penzionech ubylo a naopak cizinců bylo v tomto období asi o deset procent více. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Turistický ruch patrně ovlivnilo nevlídné počasí, končila dlouhá zima a panovaly deště. Celkově se ale vyvíjí turistický ruch lépe než loni. Od počátku roku v kraji přespalo 147.431 lidí, což znamená 6,5procentní zvýšení zájmu o ubytovací kapacity.

Zájem klientů o ubytování se v regionech liší. Někteří hoteliéři označují tento rok za úspěšný. Například Hotel Jezerka v Seči na Chrudimsku láká na slevy, na což česká klientela slyší.

"Sezona je pro nás velice dobrá. Lidé od nás dostali 15 procent slevu, když si pobyt koupili dřív. A doplňujeme to prodejem na poslední chvíli, máme základ 150 lidí a 40 dalších se přihlásí na víkend na poslední chvíli," řekl provozní hotelu Pavel Mareš.

Podle Mareše musí ubytovací zařízení nabídnout nejen nocleh, ale i zábavu. Stejně jako hotely v zahraničí v přímořských letoviscích, mají i na Seči své animátory, kteří pořádají pro své hosty sportovní turnaje a další akce. Mimo sezonu slouží hotel hlavně pro kongresovou turistiku.

Naopak Tvrz Orlice, která nabízí středověké prohlídky, k tomu penzion a restauraci, se ještě mezi lidmi nezavedla. Podle majitele Pavla Tacla ještě dva tři roky potrvá, než se definitivně mezi turisty zapíše jako památka Pardubického kraje. "Je to zatím málo propagovaný turistický cíl," řekl Tacl.

Délka pobytu turistů v kraji se spíš zkracuje. V druhé čtvrtině roku si lidé objednali zhruba dva noclehy, v minulosti přespali v průměru tři noci. Od počátku roku strávili turisté v hotelích průměrně 2,5 noci.

Vývoj cestovního ruchu v 2. čtvrtletí v Pardubickém kraji: 2. čtvrtletí 2013 2. čtvrtletí 2012 rezidenti 68.980 71.912 nerezidenti 14.024 12.701 celkem 83.004 84.613

zdroj: ČSÚ

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK