Koruna dál oslabila a k euru se vrátila na hranici 26 Kč/EUR

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. srpna (ČTK) - Koruna dnes dopoledne oslabila k oběma světovým měnám, přičemž k euru se po pěti dnech vrátila k šestadvacetikorunové hranici. V 10:40 česká měna ztratila vůči euru proti úternímu závěru šest haléřů a obchodovala se na 26,02 Kč/EUR. K dolaru klesla o devět haléřů na 19,58 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Podle analytika Patria Online Tomáše Vlka tak koruna jen pokračuje ve směru nastoleném tento týden, změny jejího kurzu jsou sice pomalé, ale mají tendenci oslabovat. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák k tomu uvedl, že na vývoji kurzu koruny se podepsaly i slabší pondělní a úterní statistiky z tuzemské ekonomiky.

"Dnes je domácí ekonomický kalendář prázdný a koruna tak bude postrádat impulzy z domácí ekonomiky. Ty mohou přijít z Německa, kde bude zveřejněn červnový výsledek z průmyslu," prohlásil Novák a doplnil, že během dneška by se kurz koruny k euru neměl už výrazně měnit a mělo by se obchodovat "ideálně v užším pásmu 25,90 až 26 Kč/EUR".

Kurz koruny zřejmě neovlivní ani dnešní hlasování Sněmovny o důvěře vládě Jiřího Rusnoka. Finanční trhy podle Vlka dlouhodobě českou politiku prakticky ignorují v přesvědčení, že politický vývoj v zemi je standardní a neznamená žádná zásadní rizika. "Sice to čím dál více vypadá, že tento předpoklad neplatí, ale asi ještě potrvá, než trhy začnou česká aktiva za politické excesy 'trestat'," uvedl Vlk.

Stejně jako koruna dnes podle něj oslabují i ostatní středoevropské měny, forint a zlotý. Také euro k dolaru ztrácelo a v 10:40 byl kurz na 1,3284 USD/EUR.

ktp rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK