Na jižní Moravu přijelo v prvním pololetí 461.800 turistů

07.08.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. srpna (ČTK) - Na jižní Moravu přijelo v prvním pololetí letošního roku 461.800 turistů, což je o 1,6 procenta méně než loni. O 4,4 procenta se však zvýšil počet zahraničních turistů. V mezikrajském srovnání je Jihomoravský kraj pro turisty po Praze nejatraktivnější. Ve druhém čtvrtletí navštívilo kraj 304.800 turistů, což je proti loňsku o 2,1 procenta více a zahraničních je dokonce o téměř deset procent více. Vyplývá to z dat, která dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Počet tuzemských hostů klesal jak za druhé čtvrtletí, tak za celé pololetí, a to o 5,4 procenta, což je 15.600 lidí. Celkem jich přijelo za půl roku 272.700. Cizinců bylo 189.100. Nejvíce zahraničních hostů přijelo z Polska, téměř 43.000. Dalšími nejpočetnějšími zahraničními turisty jsou Slováci a Němci. Ti druzí tradičně jezdí především do dobře vybavených kempů, jako je třeba Merkur u Nových Mlýnů. Už tradičně jezdí více cizinců jen do Prahy a na Karlovarsko.

Řada cizinců však kraj využívá pouze jako tranzit při cestě na dovolenou k Jadranu, případně jižní Moravu navštíví v rámci dovolené v Česku, což potvrzuje průměrná délka ubytování. Ta je nejnižší z celé republiky. Zahraniční hosté v kraji strávili v prvním půlroce průměrně jen 1,7 noci.

Přesto považují mnozí podnikatelé sezonu za úspěšnou, kempy jsou zpravidla plné, solidní návštěvnost mají i památkové objekty. Návštěvnost může částečně zvýšit od srpna také nový obří akvapark v Pasohlávkách u Novomlýnských nádrží, který v prvních dnech po otevření navštěvovaly tisíce lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK